Kolonialisatie. De schakel in een keten. ‘Kabel’. De lijn in ons bloed?

Geplaatst: oktober 14, 2011 in I have a dream, Idealist
Tags:, , , ,

Kolonialisatie. De schakel in een keten. ‘Kabel’. De lijn in ons bloed?

[Uit Hyves 15 mrt 2009, 12:27]

Ik heb bij Winston Bogarde in de klas gezeten. Ondanks dat heb ik destijds niet echt die affaire in het nederlandse elftal gevolgt in de media. De affaire die vorig jaar (of was t t jaar daarvoor? Ik kijk ruim 2 jaar geen TV meer) nog werd aangevallen met een aflevering van het bekroonde TV programma “Andere tijden” oid. Zogenaamd zouden zwarte spelers het Nederlandse elftal hebben ondermijnd door dwars te gaan liggen.
Aanval mislukt, wat mij betreft; Voor mij werd duidelijk dat Davids werd ‘gepimpt’ door Ajax. Aan het (verkeerde) lijntje gehouden, als het ware. Dat kwam naar boven toen er in kleedkamers over inkomsten werd gesproken, tussen de onderlinge spelers, waarvan velen bij Ajax vandaan kwamen.

Waar ik me wel bewust van werd was de term ‘Kabel’. Jammer dat mijn milieu destijds me geen antwoord kon geven op de achtergrond van de term. De aflevering van ‘Andere tijden’ o.i.d. vermijden het woord, meen ik me te herinneren  Zelfs de Surinamers waar ik mee omging konden me niet veel inzicht geven. Het was mijn broer, die met Surinamers omging met een andere ‘mind state’ dan mijn ‘matties’, die me bevredigende uitleg gaf. FYI Ik en m’n broer beklommen beiden de ladder in de maatschappij in verschillende milieu’s; Ik de wettelijke, hij de vogelvrije…
‘Kabel’ betekende iets als ‘verbond’ of ‘afspraak’, maar dan in het teken van verzet.

Met een beetje inzicht heb je intussen door dat ik eigenwijsheid bezit. Ik ben niet eigenwijs. Don’t get me wrong. Een van mijn lijfspreuken is ‘Mijn waarheid rijkt tot waar realiteit het afbreekt’.
Om de term ‘Kabel’ heb ik een beeld gecreëerd. Associaties gegenereerd.
Bloedlijn bijvoorbeeld.
Of wat denk je van chronologie in geschiedenis? Dat wat geschied en is… zeg maar.
Wat dacht je van deze: ‘Onbevlekt ontvangen’… hebben we het hier over een zuivere bloedlijn?
Ya dig?!?

Maar ook de overbrugging van de Atlantische ocean. Die brug poog ik te maken met onder andre onderstaande film.
Met Obama als Governeur van de VOC(=WIC… zie afgelopen eeuw… ‘zucht’) kolonie genaamd ‘Verenigde staten van Amerika’, is die film simpelweg weer actueel geworden.

De speach op het eind, van Silvinho da Luz, spreekt boekdelen: We dienen op te passen voor politieke spelletjes die ons verdelen. We moeten oppassen voor quasi nieuwigheden en beloofde veranderingen. We moeten oppassen ons niet te laten verdelen, en ieder moet waken over de te bereiken gezamelijke doelen. Te noemen handelsvrijheid, zelfbestuur en autonomie.
Laat de gaten in de initiele nederlandse ondertiteling voor zichzelf spreken… met betrekking tot de mindstate van het VPRO team, maar vooral ook met betrekking tot de factor ‘indoctrinatie’ bij hen die ze hielpen bij die ondertiteling.
Witmang zijn geest reinigen zie ik eerlijk gezegt niet meer als mijn taak.

A luta continua, maar nu om onze geest. ‘Die welt ansicht krieg’ draait op volle toeren.

Nova etapa da luta. (A new stage in the struggle):

Nova etapa da luta (de independencia)

Concentratiecampen, postmoderne slavernij, plundering van vruchtbare grond… etc.etc. Maar vooral de wig tussen KaapVerdianen en het vaste land, die Portugezen plantten staat ons tot op de dag in de weg onze eigen identiteit te vinden. FYI Wij waren de KNIL van portugezen, maar zagen op tijd in wie de vijand was (en is).
Jammer genoeg hebben wij iets over het hoofd gezien of uit het oog verloren: media en beeldvorming.

Heeft niemand van jullie ooit afgevraagt waarom er Braziliaanse soapseries hier in germaans europa werden uitgezonden? Te noemen ‘Sinha mosa’ (a.k.a. Isaura).

[Overigens is de film ook actueel in verband met Guinee-Bissau.
Verleden week is daar de president en de opositieleider vermoord. Hier is het onder het in de media tapijt geveegt, terwijl in de states het onder de noemer ‘war on drugs’ valt en met veel tromgeroffel word verkondigd… inquired minds know: Het is 1 plan: AFRICOM http://www.africom.mil]

JayJBee

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s