Zo veel te doen

Geplaatst: juli 15, 2011 in Idealist, Moeizaam
Tags:, , , , ,

Even alles op een rijtje

Dus niet. Ik moet los laten dat ik alles onder controle heb. Maar ongewild blijft het me storen storen als iemand een poging doet me op te beuren met woorden als “daar moet je je niets van aantrekken”. Dat is de kern van waar ik een probleem van maak. Eenheid. Waar begint dat, waar houd dat op? Ik laat eenheid toch vallen als ik me niets aantrek van mijn sociale omgeving? Laat ik het niet vallen als ik mijn schouders ophaal?

Ik heb alles onder controle. Ik meen te zien wat er binnen de familie aan de hand is, hoe het zich ontwikkelde tot hier en nu. Het is sneu dat verouderde en bovendien uitheemse cultuur en religie een basis als ‘familie’ zo in de tang kan houden. Media als televisie waarin ons zelfbeeld nog verder word vervormd in dat zelfde stramien. Ons zelfbeeld met betrekking tot de persoon maar ook als collectief zoals omgang met elkaar of binnen een familie. Maar even zo ‘gevaarlijk’ is zoiets onschuldigs als ‘stand up commedians’ of komische HollyWood producties. Doe daar een vleugje opgedrongen vooroordelen in het nadeel van ons collectieve wezen ‘Afrikaan’, en familieleden zouden zich zomaar kunnen gaan gedragen zoals ik enkele van mij heb zien doen.

Ik heb alles onder controle. Ik heb de grootste problemen te functioneren met de ervaring, kennis en wetenschap achter deze vorm van samenleving; Afhankelijk van een samenleving kijk ik toe hoe die samenlevingen zich afhankelijker maken van ‘het gezag’. Dit alles naar aanleiding van aangeprate gemak. (Denk dan ook even aan de term ‘pensioen’.) Dit is mijns inziens een indicatie dat de macht niet aan een regering word gegeven maar aan een of ander commercieel instituut. De taal van een regering spreekt over verantwoordelijkheden van de participanten. Het zijn commerciëlen die gemak en genot beloven.

Ik heb alles onder controle. Ik ben rampzalig als het het regelen van mijn alledaagse bestaan betreft. Ik ken de smoezen. Weet welke enige grond hebben en welke niet meer kloppen. Ik weet dat uitgerekend hier, richting ‘gezag’ of ‘regering’, ik waarschijnlijk mijn schouders ooit een keer moet ophalen en de strijd op moet geven. De draad moet worden opgepakt, al is het om een enkeltje richting het vliegveld definitief te kunnen maken.

Ik heb alles onder controle. Ik weet wat ik wil. Alles. Ik weet wat ik kan. Alles… Ik weet dat ik daar geen tijd voor heb.

Ik heb alles onder controle. Ik weet dan eindelijk van termen als ‘misgunst’ en ‘zelf haat’ in mijn gemeenschap. Ja. Ik weet van ‘mijn gemeenschap’. Naar dat laatste heb ik niet hoeven zoeken. het duurde enkele decennia, maar mijn omgeving heeft zijn best gedaan me duidelijk te maken dat ik bij een hele specifieke groep hoor en nergens anders. Ik kan Christelijk, Nederlander, Senegalees, Kaapverdiaan, Moslim, ingenieur, man, lang, slank, slim, naakt, bezig, of technisch zijn, ik blijf ‘Afrikaan’, ‘neger’, ‘zwart’ in de ogen van die omgeving. En dat met connotatie incluis. Opgedrongen positief of opgedrongen negatief doet er in deze niet toe.

Ik heb alles onder controle. Ik weet wat ik zie. Ik weet wat ik doe; ik weet niet wat ik moet doen.

THUG LORDZ (C-BO & Yukmouth) ft The Jacka & Mr. Probz – Wake Up

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s